IPB-FusionGfx

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Recenzje DKK - C.S. Lewis - Anioły miłosierdzia

Iluvatarek
post 24.01.2010, 17:52
Post #1

Zrośnięty z forum

Grupa: Klubowicze
Nr użytkownika: 31

Jak w temacie wink.gif Czekam na recki, przemyślenia itp. dotyczące rzeczonego tekstu smile.gif Macie czas do 5 lutego wink.gif

--------------------
NIE PISAĆ NA GG - NIE MA MNIE, DZWONIĆ LUB PM

user posted image
User is offline Profile Card PM 
 Go to the top of the page
  + Quote Post
Wiewióra
post 5.02.2010, 23:59
Post #2

Nowy

Grupa: Klubowicze
Nr użytkownika: 400

Co jak co ale w terminie się jeszcze jakoś łapię tongue.gif

Opowiadanie „Anioły miłosierdzia” Lewisa jest (pozwolę sobie tutaj wykorzystać wstęp do opowiadania) odpowiedzią na fragment artykułu doktora Richardsona i właśnie to wydaje mi się sednem sprawy. Jest tam napisane; „czy dla powodzenia projektu nie będzie niezbędne wysyłanie na Marsa [...] miłych dziewcząt, by rozładować napięcie i wzmocnić morale”.

Opowiadanie to składa się jakby z dwóch warstw. Ta zewnętrzna dotyczy samych „zainteresowanych” czyli owych mężczyzn wysyłanych w kosmos- a raczej lecących tam na własne życzenie. Totalnie absurdalnym wydaje się przedstawiona sytuacja- niespodziewana wizyta niezbyt ponętnych kobiet, które twierdzą, że poświęcają się na rzecz wielkich odkryć poprzez „rozładowanie napięcia” powstałego rzekomo z powodu braku przed dłuższy czas stosunku załogi stacji z kobietą. Autor zdaje się bronić mężczyzn i wytłumaczyć, że nie każdy facet rzuci się jak zwierzę na pierwszą lepszą kobietę napotkaną po drodze tylko dlatego, że przez cztery lata żadnej nie widział. Sama kobieta została tu pokazana jako kusicielka i „samo zło”- wyszłoby na to, że owa misja jest zaspokojeniem jej własnych żądzy. To właśnie ona ma być tytułowym aniołem miłosierdzia- poprzez zaspokajanie potrzeb niesie pokój i miłosierdzie, poświęca się dla wyższych celów.

Z innej strony mamy do czynienia z problemem upadku moralności. Posłużę się cytatem: „nie można już dłużej uważać za niemoralne tego, co nazywacie cudzołóstwem”- przecież nie jest rzeczą odkrywczą, że nie jeden z tych facetów ma żonę czy też narzeczoną na ziemi. Gdzie tu jest jakiś rozsądek? Najbardziej w całym opowiadaniu rozbawiło mnie zaskoczenie z jakim „misja” kobiet została przyjęta na pokładzie statku. W ogóle po co wysyłają im takie „coś” nie pytając wcześniej o zdanie?

Mam wrażenie, że Lewis chce powiedzieć- „Ludzie opamiętajcie się. Nowoczesność, nowoczesnością, ale gdzie tu są jakieś zasady m.in. moralne?”. Lewis był chrześcijaninem „pełną parą” i zapewne zawrzała w nim krew czytając artykuł Richardsona.

Podsumowując powyższe przemyślenia stwierdzam, że opowiadanie „Anioły miłosierdzia” mówią o pewnym absurdzie dzisiejszego świata, czyli- szczytne cele, niekoniecznie przemyślane, bez większego sensu i na siłę.

Pozdrawiam i przepraszam za niezbyt składne i zrozumiałe zdania smile.gif ale się troszkę późno zrobiło smile.gif
User is offline Profile Card PM 
 Go to the top of the page
  + Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

BYKOM STOP
Wersja Lo-Fi
Obecna data i czas: 7.September.2010 - 22:51
Skin Created by Danellis. For more skins and support, please Click Here